Zsuzsi és Enci madárpókos oldala

"Vonzanak az egzotikus állatok? Akkor legyen madárpókod!"

Ezek némelyike egyéni gyógymód, mindenki a saját felelosségére próbálja ki! Az alábbi tippek felhasználásából származó pusztulásokért nem áll módomban felelosséget vállalni.

Aneszteziológia és eutanázia
Kénytelen vagyok ezzel kezdeni. Akadnak esetek, mikor meg kell fognunk a pókunkat, hogy az orvosi beavatkozást el tudjuk végezni. Ezt az ötletünket egyik pók sem igazán tolerálja, tehát valahogy el kell érnünk, hogy lelassuljon, ne ficánkoljon, illetve nem legyen támadó kedvében. Ennek elérése érdekében hutogépbe téve le kell hutenünk nyolclábú barátunkat. Ezzel is vigyáznunk, mert ha túlzásba visszük, akkor annyira lelassul, hogy soha többet nem látjuk mozogni.
Egy közepes méretu tarantulának 10-20 perc hutés elegendo. Ha a sérülés végzetes, s nem tudunk állatunkon segíteni, akkor szintén a hutogép a megoldás, de ekkor használjuk a fagyasztót. Ez gyorsan véget vet a szenvedésnek

1, Kiszáradás
Ha pókunkat lábait maga alá húzva találjuk (esetleg kissé féloldalasan fekszik), lehetséges, hogy nem pusztult el, csak kiszáradt - nincs elegendo folyadék a testében. (Arra figyeljünk, hogy ezt a testtartást ne tévesszük össze a vedlési pozícióval! Ha ilyenkor bolygatjuk, abba belepusztulhat!) Van még esély a megmentésére, ha vizes törlokendore helyezzük, vagy egy lapos vizes edénybe. Így lehetosége lesz vizet felvennie, s talán túléli. Fokozottan ügyeljünk pókunk viselkedésére.

Ha sokat tartózkodik a itatóedény fölött, illetve közelében, vagy többször is kiborítja az itatót, azzal jelezheti számunkra, hogy alacsony a páratartalom a viváriumban. MINDIG legyen a póknak friss ivóvize! A póknak szüksége van bizonyos páratartalomra, hogy a potroha alsó részén található levelestüdok ki nem száradjanak, ezzel a pók pusztulását okozva. Különösen fontos vedlés elott biztosítani számára a megfelelo folyadékmennyiséget.

Növelhetjük a páratartalmat a szellozonyílások csökkentésével, illetve a vivárium rendszeres permetezésével. Ne a pókot permetezzük be, mert az kimondottan nem szeretik! Ha nem akarunk vízkofoltos üveget, akkor csak a talajt permetezzük, illetve használhatunk desztillált vizet is. A párásításhoz egy pumpás viráglocsoló tökéletesen megfelel.

2, Lábtörés
Elofordulhat, hogy pókunk egy esés során eltöri a lábát. Ebben az esetben azonnal akcióba kell lépnünk. Amputálnunk kell a sérült láb egy részét, vagy az egészet. Ha ezt nem tesszük meg, lehet, hogy a magától letörik a sérült rész, s a késobbi vedlések során deformáltan nő vissza. Sajnos kedvencünk el is vérezhet a seben keresztül, mivel a pókvér nem tartalmaz alvadást segíto anyagokat.
Két eltéro módszert is olvastam ennek elkerülésére. Az egyik, hogy a lábat kitépjük. Ez drasztikusan hangzik, s nem tudom hogy csinálta e vaklaki, de nem lehet kellemes. A lábat úgy kell kitépnünk, hogy az egyik lábszegmensnél szakadjon ki. Így jóval kisebb a keletkezo seb, ami csökkenti a fertozés lehetoségét. A másik javasolt módszer egy éles szike, vagy olló segítségével, egy egyenes vágással eltávolítani a sérült részt.
A seb lezárására meglepo módon a vazelin mellett pillanatragasztót ajánlanak. Van benne ráció, mivel másodpercek alatt lezárja a sebet. Remélem soha lesz szükség ezeket a beavatkozásokat végrehajtanotok.

3, Potrohsérülés
Az esések (tenyérbol, vivárium oldaláról) a lábtörés mellett súlyosabbnak mondható potrohsérülést is elszenvedhetnek. Mivel a pókoknak az összes fontosabb szerve a potrohban helyezkedik el, a sérülés könnyen az állat pusztulását okozhatja, de azért próbáljunk meg mindent, hogy meg tudjuk menteni.
A sérülés gyógyítására csak akkor van esélyünk, ha a sebesülés kicsi. Ha a potroh végigreped, akkor már menthetetlen az állat. Tegyük röviddé a szenvedését. De próbálkozni mindig lehet.
Szóval kis sérülés esetén a már említett vazelin, vagy pillanatragasztó lehet a megoldás. Ne izguljunk, mert a pillanatragasztó a következo vedlésnél a régi borrel együtt lejön, s nyoma sem marad.

4, Vedlési problémák
A vedlésrol már írtam, de azért nem árt egy két dolgot megismételni. Elofordulhat, hogy pókunknak problémái akadhatnak vedlés közben. Ennek több oka lehet. Nem volt elegendo a folyadékfelvétel vedlés elott, nem elég magas/alacsony a páratartalom, legyengült szervezet mind gondot okozhat. Fokozottan kell ügyelnünk pókbébiknél, s ivarérett, hosszú lábú fajoknál (Poecilotheria fasciata, Psalmopoeus cambridgei stb.). Arra is ügyelnünk kell, hogy vannak fajok, melyek vedléskor alacsonyabb páratartalmat igényelnek (Theraposa blondi).
Tehát, ha a pók már hosszú ideje küszködik, langyos vizet csepegtethetünk a közelébe, emelve ezzel a páratartalmat. Ha vedlés közben lábai bennragadnak a régi borben, akkor be kell avatkoznunk. Segíthet, ha magát a lábat benedvesítjük, vagy hegyes csipesz segítségével megpróbálhatjuk lehúzni a régi bort, vagy felhasítani hosszirányban.. Ha a láb mélyen bent ragadt a régi kutikulában, akkor akár amputálásra is szükség lehet, ha a többi módszer nem segít. Ha több láb ragad bent, akkor az nagy baj, s ha a felsorolt módszerek nem segítenek, marad a "kegyes halál".
Ha a vedlés után egy darab régi kutikula ráragad a pókra, akkor azt benedvesítése után megpróbálhatjuk nagyon finoman lehúzni. Ezt mindig óvatosan végezzük, mert lehet, hogy nagyobb bajt okozunk az eltávolítással, mintha otthagytuk volna

5, Penész
Bármilyen meglepo is, pókunkra gombák is telepedhetnek nagyritkán, ha nagyon magas a páratartalom. Ez egy szürkés foltként jelentkezik általában a potrohon. NE keverjük össze egyes fajok csillogóan szürke vagy fekete természetes potrohszorével, ami ovális alakban helyezkedik el a potrohon. Gyozodjünk meg róla, hogy biztosan gomba, s nem koszfolt. Elso lépés lehet egy adag vizet spriccelni a foltra. Ha kosz, akkor lejön. (A pók rohadt módon utálni fogja az elozo akciónkat!) Megoldás lehet a páratartalom csökkentése, ami leállítja a gomba növekedését, vagy a pók átköltöztetése új viváriumba, új, friss aljzattal. Tartsuk a szokásosnál szárazabb páratartalomnál.

6, Stressz
Áthelyeztük a pókunkat új viváriumba, szétszedtük a lakóhálóját, egy tucat tücsök rohangál körülötte? Ezek mind stresszt okozhatnak a tarantulánknak. Ilyenkor például feltuno agresszivitást mutathat, vagy többször felmászik az üvegen és ledobja magát. Ha a pókot hasonló trauma érte, akkor tegyünk meg mindent a nyugalmáért. Szedjük ki a randalírozó tücsökhadat, ne mozgassuk a viváriumot, ne piszkáljuk a pókot. Hagyjuk lenyugodni. Biztosítsunk neki félhomályt, s ne nézegessük ötpercenként. Mindig legyen friss vize.

7, Atkásodás
Elofordulhat, hogy atkákat fedezünk fel pókunkon. Nagyon nehéz oket észrevenni, mert nagyon apróak. (használjunk nagyítót!) Foleg akkor pillanthatjuk meg oket, mikor mozognak. Sajnos atkaírtószer szóba sem jöhet, mert az a pókunkra is veszélyes lehet.

forrás: internet

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 47
Tegnapi: 97
Heti: 826
Havi: 3 980
Össz.: 1 172 451

Látogatottság növelés
Oldal: Betegség, baleset
Zsuzsi és Enci madárpókos oldala - © 2008 - 2018 - madarpokok.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: grammostola rosea - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »