Zsuzsi és Enci madárpókos oldala

"Vonzanak az egzotikus állatok? Akkor legyen madárpókod!"

Ha madárpóktartásra adjuk a fejünket, akkor több tényezovel tisztában kell lennünk, hogy kedvencünk hosszú életet élhessen. Az elso, amelyrol említést kell tennünk, az a lakóhely, azaz miben tartsuk oket. Ennek kiválasztása megint csak több dologtól függ.

1, A pók faja/életmódja (talajlakó vagy fánlakó)
2, A pók kora (bébi, növendék, ivarérett)
3, Pénztárcánk vastagsága

Három tényezore feltétlenül fel kell hívnom a figyelmet. Ezekre figyelni kell, függetlenül attól, hogy melyik megoldást választjuk az alább felsoroltak közül.

1, Legyen szökésbiztos (egyes pókok kimondott szabadulómûvészek - némelyik kész "Houdini")
2, Legyen megfelelo szellozése
3, Tartsa megfeleloen a páratartalmat

Az elso dolog amin sokan meglepodnek, hogy a madárpókoknak egyáltalán nem nagy a helyigényük. Ez az életmódjukból ered. A pókok életük túlnyomó részét lakóüregük/lakóhálójuk közvetlen közelében töltik zsákmányra lesve (sit-and.wait), kivétel a hímek, melyek a megfelelo partnert keresve nagyobb távolságokat is megtesznek párosodás céljából. Egy ivarérett példánynak általában az alábbi minimum méreteket szokták megadni:

Fánlakó: 30 cm X 30 cm X 40 cm
Talajlakó: 30 cm X 30 cm X 30 cm


Tehát nézzük meg milyen lehetoségeink vannak az anyagok terén:


Műanyag

Mikor pókbébit vásárolunk 98%-ban filmesdobozban ülnek az apróságok. A filmes doboznál a friss levegoellátás is könnyen megoldható pár lyukkal. Viszont ha látni is akarunk valamit az állatunkból, akkor már nem a legjobb. A szökosebb fajok könnyedén meglógnak, mikor levesszük a tetejét. Én személy szerint csak addig tartok bennük állatot, míg haza nem érek.
Ahogy növekszik a pókocskánk, úgy válthatunk egyre nagyobb muanyag dobozokra. Háztartási boltokban általában nagy választék áll rendelkezésünkre. Válogathatunk kedvünkre. A muanyagdobozok könnyuek, kis helyen elférnek, könnyen átmelegszenek, s a tisztításuk is problémamentes. Sokan a fillérekért kapható eldobható muanyagdobozokra esküsznek átlátszó tetovel. Mivel nem túl nagy, a pókok kinövik, de neveléshez jó lehet. Sok állat esetén jó megoldásnak tunik, de nem egy csodás látvány. Viszont olcsó!

   

Állatkereskedésekben kapható a "Pet Pal" muanyagdoboz, ami már szinte tökéletes. A doboz több méretben kapható, leveheto tetején elore elkészített szellozonyílások vannak, de ha a teto levétele nélkül szeretnénk etetni állatainkat, akkor pont nekünk találták ki azt a kis ajtót a teton, melyen keresztül ezt megtehetjük. Egy hosszú csipesz segítségével még a takarítás is megoldható. Aki túl soknak találja a szellozonyílásokat, az ragasztópisztoly és muanyaglapok segítségével jobbá teheti a páratartalom megtartását. Tárolásuk tökéletes, az apró lábak amiken állnak beleillenek egy másik doboz tetején található mélyedésekbe, s így nem csúsznak le egymásról (nem mindegyik modellnek van lába!). Hátrányuk, hogy nem karcmentesek és átlátszóságuk a muanyag öregedésével csökken. Foleg talajlakó fajok tartásához ajánlják általában. A nagyon gyors fánlakó, agresszív, és nehezen kezelheto fajoknál sem a legjobb választás. A kis ajtón keresztül hihetetlen sebességgel tudnak meglépni, s a levehető tető eltávolításakor ez ki is használhatják.
A barkácsolni vágyók saját maguk is készíthetnek lakóhelyet a pókjaiknak vékony plexilapokból.

Íme néhány példa:

Üveg

Az üvegbol készült pókáriumoknak is megvan az elonye és a hátránya. Míg kicsi a pókocska tarthatjuk oket kaviárosüvegben, kis befottesüvegben. Ezeknek a legnagyobb hátránya a rozsdásodó fémteto. Amikor lyukakat készítünk a tetobe, vigyázzunk, hogy ne maradjon sorjás, mert az mind a pókra, mind ránk veszélyes lehet. Legjobb muanyag csavaros tetot szerezni valahonnan.
Végtelenségig nem javasolt befottesüvegben tartani a pókokat, ahogy nonek ideje más lakóhelyet találni. A ragasztott üvegbol készült viváriumoknak az a legnagyobb elonye, hogy pontosan akkora méretben tudjuk elkészíttetni, mint ahogy szeretnénk. Hátrányuk viszont, hogy nehezek.
Sokkal szebben be tudjuk rendezni ezeket a viváriumokat, mint a muanyagdobozokat. Tehát, ha valaki igazinak látszó terepet akar készíteni, akkor ez a legjobb megoldás. A vivárium hátsó falát musziklával is boríthatjuk, ez a muanyag edényeknél nem általános.
Fontos itt is a szellozés megoldása. Ha nem megfelelo a szellozés, akkor hamarosan penésztenyészet lepi el a pókunk lakhelyét, s ha túl jó a légmozgás, akkor a vivárium gyorsan kiszárad, ami megint csak nem egészséges a lakó számára. Két lehetoség közül választhatunk. Az üvegcsíkos, s a dróthálós megoldás mind elterjedt. Valaki erre esküszik, valaki arra. Rémtörténetek is vannak a dróthálóba akadt lábú pókról és az üvegcsíkok közé szorult lábú pókról is. Mindenki döntse el maga, melyik megoldást részesíti elonyben.
Az ajtó kiválasztásánál megint több lehetoségünk van. Lehet elöl (oldalra illetve felfelé csúsztatható, kiemelheto) vagy a vivárium tetején is. Egy a lényeg: szökésbiztos legyen. Vannak olyan pókok, melyek képesek kinyitni a nem megfelelo ajtót, s akkor keresgélhetjük a lakásban (a család legnagyobb örömére). Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki az eladó véleményét az állatkereskedésben.
 

Egyéb

Hallani még fa és fémoldalú viváriumokról is, de az elobbi a relatíve magas páratartalomtól szétrohad és bepenészedik, addig az utóbbi rozsdásodhat. Egyik sem javallott megoldás.

Vivárium berendezése

Ha már megvan a leendo házikedvencünk lakóhelye, akkor azt be is kell rendezni. A berendezés a pókunk fajtájától is függ, ezért nem árt tudni az adott faj igényeit.
A fánlakó fajok nem igényelnek vastag talajréteget, viszont kellenek nekik magas ágak lakóhálójuk elkészítéséhez, míg a talajlakók szívesen ásnak maguknak lakóüreget a vastag talajba, s semmi szükségük magas ágakra. Az azonban fontos, hogy az aljzat jól tartsa a nedvességet.
Nem gyozöm itt is hangsúlyozni, az eltéro faji igényeket! Egy afrikai szavannán lakó fajt oserdei viszonyok közé
tenni (80% páratartalom) nem tunik a legokosabb megoldásnak. Próbáljuk meg ebben is utánozni a pók származási helyének körülményeit!
A legelso dolog eldönteni, hogy milyen talajt igényel a pókunk. A vivárium aljzatáról évek óta vitáznak a pókbarátok. Ki ezt, ki azt tartja ideálisnak. Ebben a vitában nem kívánok állást foglalni, hanem felsorolom a különféle aljzatokat, s az azokhoz kapcsolódó véleményeket. Némelyik opció furcsának tunhet, de higgyétek el: Nagy az Istennek az állatkertje!

Aljzatok:

1, Semmiféle aljzat
Verjétek ki a fejetekbol. Teljesen elvetemült ötlet. Csak képzeld magad a pók helyébe.

2, Faforgács vagy újságpapír
Lásd az elozot! A faforgács tökéletesen megfelel aranyhörcsögöknek, s az újságpapír jó a madarak alá a kalitkába, de sürgosen felejtsétek el ezeket, ha pókokról van szó.

3, Homok
Van aki használja olyan fajok esetén melyek nem készítenek lakóüreget, de nem a legjobb ötlet. Ha túl vizes, akkor folyós, viszont túl gyorsan kiszárad, s ilyenkor kemény. A túlságosan laza szerkezete miatt nem tudnak bele üreget ásni a pókok. Foleg talajkeveréknél ajánlható, mint az egyik lehetséges összetevo. Nem penészedik (csak ha szennyezett).

4, Kavics
A kavics tökéletes, de nem pókoknak. Hagyjuk meg a halaknak, teknosöknek és más hülloknek.

5, Vermikulit, perlit
Mindkét anyag szervetlen, ezért a penésznek esélye sincs. Sok külföldi website ódákat zeng a vermikulitról, de én még nem láttam boltban. Nem penészedik, jól tartja a vizet, könnyu. Viszont több pókos véleményét is elolvasva már kissé más a helyzet. Többen arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy mindkét anyag jó, de nem magában. Ha csak vermikulitot használunk, akkor a nagyobb pókok nem szeretnek rámenni, mert nem elég stabil szerkezetu a talaj, így a lakóüreg építéséhez sem jó.
Mindkét anyag jó hoszigetelo, ezért az alsó melegítés esélytelen. (Amúgy sem túl jó ötlet) Arról viszont több helyen olvasni, hogy pókbébiknek még önmagában is jó aljzat. Nem lesznek pusztulások a penész miatt, s jól tudnak benne ásni.
A perlit önmagában nem felel meg a pókászoknak. Nem természetes látvány a kerek fehér gömbökbol álló felszín, nem nyújt elég szilárd felületet, s a pókbébik sem tudnak benne rendesen ásni. Keverék készítésekor mindegyik szóba jöhet.

6, Tozeg
Ez már sokkal jobb választás. A tozeg már szinte ideális. Ritkán penészedik, jól tartja a nedvességet, laza szerkezetu. Ha kiszárad, nehezen nedvesedik újra. Ásáshoz kituno. Sajnos a tozegkitermelés elpusztítja a tozeglápokat, s azok egyedi flóráját és faunáját, ezért próbáljuk meg nem ész nélkül használni. Csak annyit használjunk, amennyi kell. Keverékek kituno része.

7, Kókuszrost
Ez a kókusztermesztés mellékterméke, így környezetbarátnak is tekinthetjük. Nem kell gondolnunk a széttúrt tozeglápra. Ideális anyag. Könnyen (újra)nedvesedik, jól tartja a vizet. Korábban feldolgozás nélkül lehetett kapni, most viszont sokszor már kevésbé rostos, mutrágyázott változatban kapható. Így kissé hajlamos a penészre, de megfelelo szellozéssel elkerülheto. A trágyának a pókokra kifejtett hatása egyelore nem ismert. Aki használta nem panaszkodott rá.

8, Fakéreg
Különbözo fajtájú és méretu fakéreg darálékot lehet kapni a boltokban. Finom és darabos egyaránt a rendelkezésünkre áll. Talajlakó fajoknak ideális, hiszen a nedvességet jól tartja, s kitunoen lehet benne ásni. A nagyobb darabok díszítéshez is kitunoek. Keverékeknél kihagyhatatlan.
Egyetlen problémát szeretnék említeni a fakéreggel kapcsolatban. Engem kimondottan zavar, hogy a fenyokéreggel kapcsolatban két, egymásnak teljesen ellentmondó véleményt olvastam eddig. Az egyik szerint jó anyag, a másik szerint a gyantatartalma miatt mérgezo lehet a pókra. A cédrusnál ugyanez a helyzet.

9, Agyag
Hát nem is tudom. Ez megint csak a felejtheto kategória. Viszont agyagból jó bujkáló készítheto égetett, amit aztán ki kell égetni.

10, Virágföld
Nem rossz. Jól tartja a nedvességet, viszont könnyen penészedik. Ezt megelozhetjük a megfelelo szellozéssel és a vivárium tisztántartásával. Használat elott érdemes mikróban vagy sütoben sterilizálni. Suru és nehéz. Kerüljük a vegyszerrel kezelt földet! Keverékek egyik alapanyaga.

11, Keverékek
Mindenkinek megvan a saját receptje. Szinte biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Várom a recepteket!

12, Egyéb
Ide tartozik még pl. a tûzõhab (a virágkötok használják), macskaalom (nem vicc!), modellezo mûfû és egyéb badarságok. Felejtsük el ezeket gyorsan.


 

A vivárium berendezése

Nos miután megtárgyaltuk a különféle talajfajtákat, nézzük hogyan is helyezzük ezt el. Eloször nézzük a fánlakó fajokat. Ezeknek nincs szükségük vastag földrétegre, hisz életüket az ágak között élik le. Elég 1-3 cm aljzat , s elágazó ágak, melyekre a lakóhálójukat építhetik. Itt jönnek az elso gondok. A faágak tele lehetnek mindenféle apró lényekkel, s könnyen penészednek. Ajánlott egy kis mikrohullámos kezelés (azért ne süssük meg lehetoleg) , s vízalapú színtelen matt lakkal is vékonyan bevonhatjuk oket. Az ágak alját érdemes vastagabban lekenni, több rétegben. Van aki csak az alját vonja be, van aki egyáltalán nem használ lakkot.
A másik lehetséges lakóhely lehet pókunk számára egy parafa henger, amit az egyik hátsó sarokba ragaszthatunk ragasztópisztollyal. Ezen apró vágásokat ejtve még munövények is elhelyezhetoek.
A talajlakó fajok már vastagabb talajréteget igényelnek, mivel (foleg fiatalabb korban) szívesen ásnak lakóüreget maguknak. Ezért 5-10 cm talajt terítsünk el a viváriumban. Kimondottan szeretik a pókok, ha megoldjuk, hogy különbözo nedvességtartalmú és enyhén eltéro homérsékletet tudunk számukra biztosítani. Ennek érdekében megtehetjük, hogy az aljzatnak csak az egyik felét nedvesítjük, s o arra a térfélre telepedik le, amilyenre éppen kedve szottyan. A lényeg, hogy választani tudjon. Persze a pókunk néha keresztülhúzza a számításainkat, s már elso este a felismerhetetlenségig átrendezi lakhelyét. Ha neki úgy a jó, hát legyen. A nagy rendezgetés egyébként jelzés is számunkra, hogy valami nem tetszik a póknak. Csak rá kell jönnünk mi az. (talaj, homérséklet, páratartalom, fény…)
Aki úgy látja jónak, musziklával boríthatja a vivárium hátsó falát. Ez igen dekoratív tud lenni, s a szoba díszévé teheti a viváriumot. Szintén gyakori, hogy a hátsó és az oldalsó falak parafalappal történő borítása.

forrás: internet

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 204
Tegnapi: 160
Heti: 498
Havi: 3 606
Össz.: 1 200 637

Látogatottság növelés
Oldal: A megfelelő környezet kialakitása
Zsuzsi és Enci madárpókos oldala - © 2008 - 2018 - madarpokok.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: geniculata - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »