Zsuzsi és Enci madárpókos oldala

"Vonzanak az egzotikus állatok? Akkor legyen madárpókod!"

 

 

Avagy hajlottszarvú majompók. A nevét a genus jellegzetességéről, a torrés helyén található szarvról kapta, mely szinte ráhajlik a fejtorra. Ez teszi ezt az afrikai állatot igazán különlegessé, melyet csak fokoz érdekes színezete. Sajnos kereskedelmi forgalomban szinte soha, madárpókos körökben is csak viszonylag ritkán kapható.
Élőhely:
Ez a faj Afrika déli területein honos, leginkább Namíbia, Botswana, Zimbabwe és Mozambik szavannáin. Üregekben él, melyeket inkább elfoglal, minthogy maga ássa, de terráriumban, kész üreg híján, napok alatt készít újat. A hőmérséklet nappal magas, és alacsony a páratartalom. Éjszaka jelentős a lehűlés.
Tartási körülmények:
A Ceratogyrus bechuanicus kistestű faj (a 13-14 cm-es lábfesztávolságot nem igen haladja meg) ezért elegendő neki egy 25x25 cm-es alapterületű terrárium, 8-10 cm-es talajréteggel, melyben az állat kedvére áshat. Az elhelyezett aljzatot csak enyhén tartsuk nedvesen, hisz Afrikai faj lévén nem szereti a túl magas páratartalmat. De itatótálat mindenképpen helyezzünk el a terráriumba. A hőmérséklet 25-27 °C-nál megfelelő, éjszakára lehűlhet 4-5 fokot.
Az állat, képes teleszőni az egész talajt, így élőhelyét igen mutatóssá teszi. Gyönyörű terráriumot lehet berendezni neki. Szívesen veszi a berakott faágat, illetve gyökérdarabot is, általában ez alá ássa üregét.
Rendkívül agresszív, erős mérgű madárpók, habozás nélkül mar, ezért óvatosan kezeljük. Ha igazán felidegesítik képes percekig szorongatni csáprágójával a csipeszt, igaz mérget viszonylag ritkán injektál. Háborgatáskor stridulálással próbálja elijeszteni ellenfelét. Striduációs szőrei a csáprágó belső felén találhatóak, az összedörzsölésükkel idézi elő a sziszegő hangot.
Igen tetszetős állat, színezetében a szürke és fehér különböző árnyalatai figyelhetőek meg. Előtestén található a hátraívelő szarvszerű képződmény, valamint jellegzetes a fajnál a két szemdomb mellett elhaladó, a fejtor közepe felé vékonyodó kanyargós sötétszürke sáv. Potroha alapszíne ugyanez az árnyalat, melyet világosszürke apró foltok borítanak. 
Táplálék: Általában elfogadja a felkínált eleséget, bár nem támadja le azonnal. Ha azonban mégsem tűnnek el a tücskök másnapra sem, érdemes őket kivenni.
Érdekességek:
Ennek a genusnak a fajai azon ritka madárpókok közé tartoznak, melyeknek fejtorán szarv található. Tudomásom szerint az egyetlen olyan faj aminek szintén van szarva, és nem ennek az alcsaládnak a tagja a Sphaerobothria hoffmanni. Nem tudni, hogy ennek a struktúrának van-e szerepe, és ha igen mi, de mindenesetre nagyon érdekesen néz ki.

forrás: internet

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 206
Tegnapi: 160
Heti: 500
Havi: 3 608
Össz.: 1 200 639

Látogatottság növelés
Oldal: Ceratogyrus bechuanicus
Zsuzsi és Enci madárpókos oldala - © 2008 - 2018 - madarpokok.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: geniculata - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »